Virágok ültetése, gondozása, szaporitása a kertben, teraszon

Tervezd meg saját kertedet, teraszodat, hogy egész évben csodálhasd a nyiló virágok, zöldellő növények szépségét!

Dézsás növények szaporitása és átteleltetése a kertben

beolvasas0020.jpg

A dézsás növények idővel túl nagyra megnőnek, ezért tőosztást kell végeznünk, vagy dugványok segitségével kell megfiatalitanunk és szaporitanunk kedvenceinket.

 

beolvasas0021.jpg

 

 A gyökérlabda osztása

 

 

A dézsás növények, például a bambuszok vagy szerelemvirágok szaporitásának legegyszerűbb módja a tőosztás. Tavasszal emeljük ki a növényt a tartóedényből, majd kés, vagy ásó segitségével osszuk szét a gyökértörzset. A jól fejlett gyökerű osztott részeket ültessük el újra.

 

 

beolvasas0022.jpg

 

 Dugványvágás

Az örökzöld, fás szárú dézsás növényeket ősszel félfás dugványokkal szaporithatjuk. Két-három szárcsomót tartalmazó hajtásrészeket vágunk. Az alsó szársomónál lévő leveleket eltávolitjuk, atöbbit a párologtatás érdekében visszakurtitjuk. Az elkészült dugványokat tőzeg-homok keverékkel megtöltött cserépbe tűzdeljük, amelyet azután világos, meleg helyre állitunk. A magas páratartalom megtartása céljából boritsunk átlátszó fóliazacskót a cserépre, de a szellőztetésről ne feledkezzünk meg.

 

 

beolvasas0025.jpg

 

 Erős téli védőtakaró

 

Az érzékenyebb dézsás növényeknek a telet mindenképpen a házban kell eltölteniük, de nagy teleken a télálló növények is károsodhatnak a fagytól, mivel a dézsában elhelyezkedő gyökérzetüket alig védelmezi a talaj. Állitsuk a dézsákat vastag polisztirol lapra és fagyveszély esetén jól csomagoljuk be polisztirol lapokkal és légpárnás fóliával.

 

  

beolvasas0024.jpg

 

Könnyű téli védőtakaró

 

 

Némely télálló dézsás növény, például a parkrózsák, vagy iszalag, csak könyű téli védőtakarást igényel. Egyszerű és olcsó a következő módszer: Drótfonatból alakitsunk ki egy hengerpalástot. Állitsuk bel a dézsát a drótfonatbaés az üres helyeket töltsük meg száraz lombbal.

 

 

beolvasas0023.jpg

 

A gyökerek védelme

 

Mivel a dézsás növények legérzékenyebb része a gyökérzet, ezrt elsősorban ezt kell megvédenünk a fagytól. Legegyszerűbb megoldás, ha kókuszrostból készült cserepet vásárolunk és ebbe helyezzük a dézsát. Sok dézsás növényt nem a fagy, hanem a kiszáradás pusztitja el télen. Ezért ne feledkezzünk meg a dézsában lévő talaj nedvességi állapotának időnkénti ellenőrzéséről és szükség esetén, fagymentes napokon öntözzünk. 

 

 

 http://www.viragok-a-kertben.hupont.hu/12/kuszonovenyek-gondozasa-es-atteleltetese

előző oldal

következő oldal

http://www.viragok-a-kertben.hupont.hu/14/viragok-kovek-kozott

 

 
 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 4
Heti: 16
Havi: 235
Össz.: 115 735

Látogatottság növelés
Oldal: Dézsás növények szaporitása és átteleltetése
Virágok ültetése, gondozása, szaporitása a kertben, teraszon - © 2008 - 2018 - viragok-a-kertben.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »